Psikolojik Beceri Antrenmanı

Sporcuların performans ve başarı düzeyleri, genetik yapı ve düzenli antrenman yapmanın yanında, beden zihin etkileşimi doğrultusunda düşünce, duygu ve zihinsel süreçlerin kontrolüne bağlıdır. Çok iyi bir hazırlık dönemi geçiren sporcunun yarışma dönemi yaşayabileceği stres, verilen emeğin boşa gitmesine neden olabilecektir. Buna rağmen, sporcuların müsabaka esnasında gösterdikleri kötü performanslarını zihinsel faktörlere bağladıkları pek karşılaşılan bir durum değildir. Antrenörler ve sporcular kötü performansı düzeltmek için çoğunlukla daha fazla antrenman yapma eğilimindedirler.

 

İnsan yapısı gereği zihnini ya da duygularını doğrudan kontrol edemez. Buna karşılık bedenini yüksek bir oranda kontrol edebilir. Dolayısıyla olumsuz duygu ve düşüncelerin beden üzerinde yol açtığı gerilimleri denetim altına alarak, bu kez bedenin, olumlu duygu ve düşüncelere yol açmasını sağlamak mümkün olabilir.

 

Psikolojik beceri antrenmanları sporcuların; müsabaka esnasında karşılaşabilecekleri zorlu koşullara hazırlanması, kaygıyı kontrol edebilmesi, konsantrasyonu geliştirebilmesi, kendisiyle olumlu konuşması, güven oluşturması, amaca yönelik motivasyon ve zihinde canlandırma vb. becerilerini geliştirmesine katkı sağlayarak performansını zirveye taşımasında oldukça etkilidir. Bu becerilerin geliştirilmesi için sabırlı ve ısrarlı olunmalıdır.

 

Yukarıda belirtilenler doğrultusunda sporcuların yüksek performansa ulaşabilmeleri amacıyla, çalışılan sporculara psikolojik beceri antrenmanlarını öğrenmeleri konusunda yardımcı olunmaktadır.

 

Kaynakça

1. Weinberg R. S., Gould D., Spor ve Egzersiz Psikolojisinin Temelleri, Nobel, 2015.

2. Karagözoğlu C., Sporda Psikolojik Destek, Morpa, 2005.

3. Syer J., Connolly C., Sporcular İçin Zihinsel Antrenman Rehberi, Bağırgan Yayımevi, 1998.