Sporda duyguların kontrolü oldukça önemlidir. Bu hem oyunda kalabilmek hem de yüksek performans gösterebilmek adına üzerinde çalışılması gereken bir durumdur.
Baltaş’a göre kaygı, gerçek bir tehdit unsurunun varlığı ile değil beklentisi sonucu ortaya çıkar. Bu bilgiden yola çıkarak, sporcularda en sık rastladığımız kaygı türleri, gelecek kaygısı, performans kaygısı, ekonomik kaygı vb. gibidir.
Kızgınlık/Öfke, çok yüksek voltajlı ve ikincil bir duygudur ve sporcuya kontrolünü kaybettirerek sahada ceza almasını gerektirecek davranışlarda bulunmasına neden olabilir.
Stres, bir gerginlik hali ya da tehdit oluşturan, değişme veya uyum gerektiren herhangi bir çevresel istek ve beklentiyi ifade eder. Yöneticiler ve taraftarlar tarafından kazanılması olmazsa olmaz olarak değerlendirilen bir müsabaka öncesi sporcuların yaşadığı stres, oldukça fazla gerginlik yaratacağından, çok iyi antrene edilmiş olsalar dahi sporcuların performanslarını ortaya koymalarına engel oluşturacaktır. Dolayısıyla müsabakanın kendisinden çok ona yüklenen anlam daha yoğun stres yaşanmasına neden olmaktadır.
Sporculara, yukarıda bazı örnekleri verilen olumsuz duyguları fark etmelerinde, bu duygularla baş etmelerinde ve performanslarını artırabilmeleri konusunda destek verilmektedir.
Kaynakça
1. Baltaş A., Mutluluk ve Olumsuz Duygular, Makale, 2019.
2. Morris C. G., Psikolojiyi Anlamak (Psikolojiye Giriş), 2002.